tiistai 12. maaliskuuta 2019

Eichmann Jerusalemissa

Luin joku aika sitten artikkelia missä mainittiin Hannah Arendtin nimi ja sivuttiin hieman "pahuuden arkipäiväisyyttä". Mietin silloin, että tämän kirjan voisi lukea. Sattumalta seuraavan kerran kirjastossa sattui palautushyllyssä vastaan tämä teos.

Vaikka Eichmann on ollut keskiössä ja tunnettu nimi holokaustissa täytyy sanoa, että hänen toimintansa on melko vieraaksi jäännyt. Toki tiesin hänen osuuden kuljetusten organisoijana, mutta silti jotenkin huomio on enempi aina keskittynyt hänen kidnappaamiseen ja oikeudenkäyntiin Israelissa. Kirjassa käydään paljon läpi ihan byrokratian tasolla miten Eichmann työtäänsä hoiti ja millaisia jälkikäteen oudolta tuntuvia natsihallinnon sisäiseen valtapeliin liittyviä asioita hän kohtasi. Tietysti kirjassa myös pohditaan hieman Eichmannin persoonallisuutta.

Itse opin paljon kirjasta juutalaisten kohtalosta ja varsinkin miten erilainen se oli eri Euroopan maissa, vaikka valtiot olivatkin alisteisia enempi tai vähempi natsien hallinnolle. Suomeakin hieman kirjassa sivuttiin.


1 kommentti:

  1. Mie vinkkailin Eicmannista täällä:
    https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/eichmann-jerusalemissa-raportti-pahuuden-arkipaivaisyydesta/

    VastaaPoista